Як зробити ґрунт більш родючим ощадливо – є декілька не складних правил, яких потрібно дотримуватись і зможете збирати врожай за врожаєм.

Показник родючості складається з декількох показників :структура ґрунту, волога, запас поживних речовин і мінералів, і всі вони мають бути збалансованими.

Перший спосіб – залишати після збору врожаю на полі частково солому та інші

залишки, тоді азот буде зберігатися у ґрунті на тому ж рівні, як і був.

Другий спосіб – після збору врожаю повертати органічні речовини на поле у вигляді гною, або рештки після збору обробити мікробними препаратами для прискорення розкладання і доповнити мінеральними, азотистими добривами.

Третій спосіб – чергування висівних культур з просапними культурами та однорічними травами. Таким чином ґрунт буде здоровим і багатий на поживні мікроелементи.  Адже сівозмін або чергування культур, має найголовніший вплив на якість ґрунту і ваш майбутній врожай. І не дотримання цієї умови призведе до появи хвороб рослин, збільшить кількість шкідників, погіршення стану чорнозему через нестачу мікроелементів живлення. Наприклад пшениця і кукурудза витягують з землі великі обсяги азоту і повітря. Тому для відновлення балансу потрібно на цих місцях висаджувати бобові та багаторічні трави, які затримують азот і збагачують ґрунт повітрям.

Четвертий спосіб – це застосовувати збалансовану обробку ґрунту, використовуючи комбіновану систему. Як традиційні глибокі оранка та ґрунторозпушення, так і мілку обробку, це затруює вологу і збагачує ґрунт киснем, знищуючи шкідників і бур’ян.

Тепер питання, як зберегти ґрунт більш родючим ощадливо, відпадає сам собою.