Жнива – на перший погляд це підсумок усіх аграрних робіт. Але на жаль це не так, врожай потрібно зберегти для подальшої переробки, експорту. Адже не вірне зберігання може принести величезні втрати близько 70% збіжжя. Важливо мати спеціалізовані об’єкти для збереження зокрема зернових, бобових, олійних, насіння тощо. Для кожного виду мають бути особові умови, свій температурний режим, вологість і місце зберігання, від цього залежить строк зберігання продукції.

Спеціалісти ТОВ ВІНАГРОТЕХ нададуть вам максимально інформації про роботи які необхідно провести для захисту врожаю, який дається тяжкою процею.

Використання конструкцій для зберігання виробниками залежить від розміру зібраної продукції, вони можуть бути закриті та відкриті.

Відкритий спосіб зберігання підходить тільки для свіже-зібраного зерна, і це можуть бути бурти або траншеї.

  • Зберігання у траншеях це спосіб без доступу кисню, застосовується для виробництва кормів, зерно перетворюється на силос – корм для худоби.
Стан зерна Зерно нового врожаю Зберігання, контроль  t повітря і зерна
вище 10 ºС 10-0 ºС Нижче 0 ºС
Сухе і середньої сухості через 5 діб через 15 діб через 15 діб через 15 діб
Вологе щоденно через 2 доби через 5 діб через 15 діб
  • Зберігання у бурті зерно розміщують насипом на відкритій території під навісом, такий спосіб є вимушеним через великі обсяги щойно зібраного збіжжя. Але воно має великий недолік – складно контролювати рівень вологи і температуру.

 

Рівні вологості зерна у %

Зерно Вологе Середньо-сухе Сухе
Гречка, ячмінь, пшениця, жито 17 % 15,5 % 14 %
Овес 18 % 16 % 14 %
Просо 17 % 15 % 13 %
Кукурудза 18 % 16 % 14 %
Горох, квасоля 20 % 18 % 16 %
Соняшник, льон 14,5 % 13 % 11 %

 

А от закриті передбачають довгострокове збереження збіжжя у металевих силосах або у бетонних складах.

  • Зберігання у бетонних складах підходить для великих обсягів зерна вимогливого до дотримання температури і певної вологості. Вони підходять більше для олійних культур які краще зберігаються у прохолодних і сухих приміщеннях.
  • Металеві силоси користуються попитом вони легко будуються на основі існуючих конструкцій, мають ефективнішу та простішу вентиляцію. Тому цей спосіб більше заощадить ваших коштів.

Але не потрібно забувати про спеціалізовані заходи по зберіганню зернових культур. Тому, що крім контролю вологості і температури, потрібно проводити аерацію, вентилювання, охолодження, хімічні знезараження та консервування. Щоб не отримати розвитку шкідників та мікроорганізмів, які псують врожай.

  • Вентилювання зерна повітрям застосовують при підвищенні вологості. Збіжжя продувають повітрям охолоджуючи його, тим самим підсушуючи і насичуючи киснем, таким чином надають належне і довгострокове зберігання.
  • Охолодження зерна – продування холодним повітрям. Ця процедура забезпечить оздоровлення та збереження на тривалий час у чудовому стані. Шкідники і не бажані шкідливі організми не розвиваються і зникають якщо були.
  • Роботи по аерації збіжжя, тобто провітрювання, припиняє накопичування продуктів розпаду (діоксину вуглецю, етилену, водяної пари) які негативно впливають на стан зібраних рослин сприяють розвитку шкідливих мікроорганізмів.
  • Знезараження хімічним способом знищує шкідливі організми, комахи, гризунів. Але цей спосіб застосовують коли попередні варіанти не допомогли. Є декілька методів по застосуванню цього способу – розкладання пігулок, фумігація, обприскування розчинами, газація приміщень. Такі процедури застосовують до потрапляння збіжжя у ангар чи склад.
  • Консервування проводять після зупинення ферментації продуктів розпаду, так назване «Дихання зерна», що приводять до негативних наслідків, і всіх попередніх процедур по збереженню врожаю. Цей спосіб запобігає зігріванню, пошкодженню і втрати поживних речовин. Після консервування зерно впадає в анабіоз і зупиняються всі біологічні зміни.

Виконавши усі поради та вимоги – ви збережете свій врожай з мінімальними втратами.