У деяких регіонах України ґрунти страждають від недостатнього зволоження, не дивлячись на великі опади. Тому, як не скористатися стернею після жнив? Переробка стерні і залишків сільгоспкультур після збору врожаю позбавить вас трьох проблем. Це спосіб затримати вологу у ґрунті, знищити бур’ян і внести натуральні, природні добрива.

Адже після жнив волога з ґрунту випаровується на багато швидше. Натомість є декілька способів запобігання цього недоліку, це неглибока обробка ґрунту 5-10 см в глибину – мульчування або обробка стерновим культиваторам. Застосовуючи ці способи ви  перемелюєте стерню, залишки сільгоспкультур і бур’ян з землею, залишаючи вологу у ґрунті, і вносячи натуральні добрива, навіть знищуєте бур’ян. Адже у такий спосіб ферментування залишків на полі проходить швидко, так ви збагачуєте ґрунт корисними мікроелементами і киснем, що є дуже важливим.

А от обробка плугом не дає такого результату навіть має низку недоліків. Плуг перевертає землю із соломою та іншими залишками, пластами, нерівномірними шарами, що погано впливає на ферментацію і подальше засвоєння, і не запобігає затриманню вологи. Тому цей спосіб краще не використовувати.

Як скористатися стернею після жнив, я думаю, що ви вже для себе вирішили.

Поради від фахівців ТОВ ВІНАГРОТЕХ.