У минулому році Україна експортувала олійних та зернових культур до Євро Союзу близько 9,6 мільярдів євро. Експортуючи до країн ЄС нашу продукцію ми повинні дотримуватися їх законів та правил, щоб не втратити міжнародних партнерів.

Цього року ЄС заборони аграрним компаніям застосовувати хлорпірифос, як інсектицид, та похідні від нього.  Це контактний пестицид, фумігант, має хімічний клас фосфорорганічної сполуки.

Вважається, що препарат є дуже небезпечний для навколишнього середовища і людей. Це токсична речовина і має другий, третій рівень небезпеки. Впливає на центральну нервову та травну системи, збільшує ризик ракових захворювань. Фермери мають враховувати, що такі препарати негативно впливають не тільки на людей але і на тварин, адже цю сполуку додають у деякі корми, це стосується і сіна попередньо обробленого від шкідників, то під загрозою опиняються також виробники молочної та м’ясної продукції, а можливо і виробники меду.

На щастя агросектор має вибір, в Україні зареєстровано 248 інсектицидів з них 37 із хлорпірифосу, 11 українського виробництва.

Аграрії України які займаються експортом  продукції до країн ЄС мають знати, що з 16.02.2020 р. скасували дозволи на застосування таких активних речовин, як хлорпірифос, і вилучати будь-які продукти, що містять ці речовини. А от з 18.02.2020р. Єврокомісія схвалила зниження граничних залишків після використання цього препарату до 0,01 мг/кг для експортерів олійних та зернових культур.

Вибір залишається за нами, що саме застосовувати і якої якості буде наша продукція.