Ріпак індустріальна рослина і чим більше збереш тим вигідніше. Для того щоб скоротити втрати при зборі врожаю маємо зробити декілька обов’язкових кроків у цьому напрямку.

Перший крок і нагальний.

З’ясувати скільки ви втрачаєте кг/га насіння ріпаку, для кращого налаштування техніки. Адже реальні втрати сягають близько 600 кг/га, а масштабах всього врожаю це сотні тон збитків, це загублені кошти. Підрахунки такого продукту не легка праця, деякі люди навіть не уявляють, як це можливо зробити. Руками це робити дуже складно, бо насіння ріпаку коли воно дозріло воно чорне, тому все його визбирати серед ґрунту і полови це неймовірне завдання. Та закордоні колеги поділилися досвідом, як це зробити швидше і простіше. Вони порекомендували приєднати до комбайна спеціалізований лоток, який закріплюється електромагнітним кріпленням, таку модернізацію можна зробити з будь-яким комбайном. За допомогою пульта керування вимикається магніт,  лоток падає і всі рослинні рештки попадають прямісінько в лоток. Потім просто відділяєте насіння від сміття і підраховуєте свої втрати.

Другий крок, налаштування техніки.

Скорочуємо втрати при зборі врожаю

Налаштувавши техніку ви легко зменшите втрати в рази. Налаштовуємо жатку – виставляємо висоту зрізання стебла, кут нахилу жатки і швидкість обертання мотовила. Потім у системі обмолоту і сепарації виставляємо швидкість руху вентилятора в середньому 700-750 об/хв. Потім налаштовуємо отвори нижнього і верхнього решіт, регулюємо простір між підбарабанням і ротором, і швидкість обертання ротору. І не забувайте, що після кожних змін треба перевіряти втрати, щоб знайти золоту середину. І ви здивуєтесь на скільки ви скоротите втрати при зборі врожаю.

Третій крок – обов’язково враховуємо природні умови.

Коли велика вологість повітря збирати зерно не потрібно, оскільки це загрожує великими втратами врожаю. Насіння стає дуже вологим і прилипає до стручків і соломи, не вимолочується, і разом з залишками рослин вилітає з комбайна.

Ще одна можливість великих втрат коли ріпак перезріває і стає дуже сухим. По-перше легко осипається від найменшого руху. По-друге при молотьбі стебла ламаються на дуже дрібні частки, попадаючи до сепаратору перевантажують сита і зерно не встигає просіятись, тому разом із сміттям знову ж вилітає з комбайну.

Ще одна негода яка спричиняє втрати в жнива, це дощ, він призводить до завчасного осипання зерна. Стручки, що після дощу намокли, висохли, намокли, висохли швидко розкриваються, а це осипання і знову втрати. Але і тут є вихід це десикація, мокрий ріпак обробляють десикантом і вже через тиждень можна збирати врожай. Десиканти сприяють під сушеню рослин і пришвидшують дозрівання. Але при не стабільних погодних умов і великих бур’янах ріпак скошують поки підсихає зерно дозріває і тепер його можна молотити. Таким способом уникають осипання зерна, не рівномірне дозрівання.

Так ви зможете зменшити втрати і збільшити прибутки.

ТОВ ВІНАГРОТЕХ