Не зважаючи на короновірус та коливання матінки природи, посівна розпочалась навіть раніше ніж минулого року. Як запевняє нас міністр розвитку, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький, посівна розпочалась успішно, відмітив на сторінці Facebook свого аканту.

В усіх областях України розпочали компанію по висіву ранньої гороху, вівса, ячменю та пшениці. На середину березня було засіяно 4 відсотки землі відведеної під зернові. Цього року обіцяють збільшити відсоток засівів соняшника та кукурудзи.

Також урядовці обіцяли, що карантин не дуже ускладнить роботу аграріїв, установи які займаються обслуговуванням агросектору можуть працювати, для забезпечення плідної роботи.

А от науковець і директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко, робить більш негативні прогнози, так як весь світ у кризі через пандемію. У зв’язку з обмеженням пересування людей, обмеження будуть стосуватись усього, що стосується обслуговування сільського господарства. Падіння доходів, зменшення матеріальних та технічних ресурсів, падіння цінних паперів, збільшення інвестицій, девальвація гривні. Також спад може спричинити відстрочений попит у населення через невизначеність строку карантину. При цьому він вважає, що збільшаться обсяги переробки сировини харчової промисловості для внутрішнього ринку та можливо на експорт. Тобто не все так погано і завжди є вихід.