Температура в найближчі два тижні не опуститься нижче -12 С°, навіть навпаки вдень очікується плюсова температуа, що безпечно для озимих. Перезимівля озимих зернових культур проходить успішно, однак лютневі опади не компенсують дефіцит вологи на полях.
Про це на прес-конференції повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

  • “На сьогодні ми можемо говорити, що перезимівля озимих зернових проходить цілком успішно і все, що посіяно, має відновити вегетацію і дати врожай”, – сказала вона.

До того ж, додала Адаменко, фахівці Гідрометцентру в різних областях взяли, в теплиий період погоди, зразки рослин з полів. Отримані результати показали не значну загибель рослин, що є цілком природньо навіть при сприятливих умовах.За її словами, у найближчі два тижні очікується вихід циклону, у західних областях пройдуть дощі і мокрий сніг, після чого ця повітряна маса переміститься на південь, південний схід і центр.

  • “7 і півдня 8 лютого очікуємо несприятливі погодні умови і навіть метелиці – в Дніпропетровській і Запорізькій областях, а також утворення снігового покриву 20-30 см снігу в деяких районах. Але при цьому температура повітря не опуститься нижче 10-12 градусів. Це абсолютно безпечні температури для озимих культур”, – сказала вона.

Експерт додала, що опади, які очікуються, не компенсують дефіцит вологи, який склався в осінньо-зимовий період. Однак є ймовірність, що дощі, які пройдуть у березні компенсують недостатню кількістьо вологи. Також Адаменко повідомила, що наступна хвиля потепління прийде в Україну з 9 лютого. За її словами, аграріям слід орієнтувати сільське гсоподарство на нові погодні умови, адже з кожним роком клімат стає все теплішим.

Голова Союзу українського селянства Іван Томич зазначив, що нестача вологи, раніше пробудження озимих зернових можуть негативно позначитися на майбутньому врожаї.

Як повідомляв УНІАН, за прогнозами експертів Укргідрометцентру, відсутність морозів у січні 2020 року сприятливо позначиться на посівах озимих зернових культур. За даними Міністерства сільського господарства, озимі зернові засіяно 7 млн га.

Дякуємо ІА УНІАН за надану нам важливу інформацію!